T5光管同T8光管有咩唔同?

發佈 System 2019/01/16 0 留言 裝修專欄,

燈具係室內裝飾裝修過程中不可缺少嘅裝飾材料,室內裝飾使用嘅燈具產品特別多,T5及T8光管係燈具種類中最常見嘅,但相信好多朋友都搞唔清楚兩者之間到底有咩區別,以下裝修佬同大家講解下T5及T8光管嘅區別。

 


 

尺寸區別 

 

首先T8燈管本身嘅長度為15cm,而直徑大概為2.6cm,選購時候要按照家中燈具大細來選擇,較大嘅燈具可以選擇T8,較細嘅燈具就要選擇T5,最好嘅方法就係記低燈具尺寸再去購買,如果T8光管想要選擇T5光管都可以,不過需要一個轉換支架。 

 

光度區別 

 

光度方面兩種光管相比之下,T8光管係光度上則會比較強D,這亦可以話由於T5光管係體積上比較細,所以填充嘅電子及氣體較少,通電時產生嘅亮度亦較少,如果想光D嘅話可以選擇T8光管,需要暗D嘅光源就選擇T5光管。 

 

節能性區別 

 

T8光管係節能方面會比T5光管節能性低D,呢個係同管體積有關係,由於T5燈管係體積上較細D,氣體碰觸管壁而放電嘅幾率更大,所以同樣照明時間內,T5燈管需要嘅電量更少,T5光管比T8光管單位時間內節能超出40%以上,如果你想節能性能較更好的話,建議選擇T5光管。 

 

環保性能區別 

 

由於T5燈管採用稀土三基色螢光粉,係能源消耗上相比,T8光管可以節約差唔多20%-30%能源,所以T5燈管比T8燈管更節能、更環保。

 

作者簡介: 

裝修佬致力於令香港沒有麻煩/爛尾的裝修。為實現這個使命,全體裝修佬成員不斷努力,推動裝修、建材、家居市場的規範化,改變著數千萬家庭的裝修方式和置家理念,為用戶創造卓越的互聯網裝修體驗。作為香港互聯網裝修領導者,裝修佬將通過O2O的模式,為傳統裝修及家居領域帶來新的變革,提供免費度尺/報價,亦舉辦皇牌裝修防伏班,不斷為用戶創造價值,引領行業發展。

(以上圖片均轉截自裝修佬)

Loading...
Loading...