裝修佬話你知: 放濕機的原理及用途

發佈: System 2018/12/24 0 留言 裝修專欄,

踏入秋冬,天氣除咗變得涼快之外,仲會越來越乾燥。如果空氣濕度低過50%,就會令呼吸道變得乾澀,嚴重嘅話仲可以導致喉嚨痛o添… 再加上乾燥天氣亦會令皮膚龜裂,疼痛難耐 ! 假如每年乾燥季節都覺得有以上問題嘅話,一部放濕機就有機會改善問題喇 !


放濕機根據加濕原理分為四種類型,分別係超聲波型、純淨型、電熱型同霧化型。而唔同類型嘅放濕機嘅作用都係要維持室內空氣濕度喺50%以上,而市面上更加有部份放濕機係有產生有助人體健康嘅負離子功能呢 ! 當空氣濕度能夠維持喺50%以上,就有助減低因乾燥天氣影響,令呼吸系統同埋黏膜保持濕潤,減少患上感冒嘅機會,提升免疫力 !

 

 

而日本山崎嘅超聲波放濕機就採用超聲波高頻振動霧化技術,加上先進出霧口設計,噴霧均勻不滴水,而且仲可以令噴霧擴散範圍提高。另外佢具備5公升大容量水缸,足夠令放濕機運作連續6-8小時,保持空間持久濕潤;而且超靜音運轉,就算夜晚開住佢瞓覺,都唔會覺得嘈吵o架 !

作者簡介: 

裝修佬致力於令香港沒有麻煩/爛尾的裝修。為實現這個使命,全體裝修佬成員不斷努力,推動裝修、建材、家居市場的規範化,改變著數千萬家庭的裝修方式和置家理念,為用戶創造卓越的互聯網裝修體驗。作為香港互聯網裝修領導者,裝修佬將通過O2O的模式,為傳統裝修及家居領域帶來新的變革,提供免費度尺/報價,亦舉辦皇牌裝修防伏班,不斷為用戶創造價值,引領行業發展。

(以上圖片均轉截自裝修佬)

Loading...
Loading...